Top 40 muzičara s najvećim prihodima

Časopis Forbs objavio je godišnju listu 40 svetskih muzičara s najvećim prihodima. Na navedenoj listi je samo deset žena među 40 muzičara s najvećim zaradama, među prvih 40 u SAD-u je i devet novih imena, koja potvrđuju priliv novih snaga među najbogatije.

Taylor Swift, Foto: Getty

Podatak o prva četiri imena na Forbsovoj listi, jedinih koja su prešla granicu od 100 milona dolara prihoda je sledeći: Taylor Swift drugi put u pet godina osvanula na prvom mestu, sa 185 miliona dolara prihoda, drugi je Kanye West sa 150 miliona zarađenih dolara, a odmah nakon njih relativno mlađi Ed Sheeran (110 miliona) i nakon toga veterani The Eagles (100 miliona), te Elton John s 84.

Treba naglasiti da Forbsova lista zbraja kumulativne prihode muzičara, uključujući prodaju albuma, koncertnih ulaznica i svih ostalih biznisa kojima se bave. A budući da se mnogi bave svime i svačime, od modnih linija, kozmetike, do muzike, ovi starijeg godišta su  na listi ipak pre svega zbog muzike.

Ujedno, radi se o listi prihoda, napravljenoj pre plaćanja poreza i izuzimajući troškove, ali ako navedene iznose i prepolovite pre poreskih “rezanja”, jasno je da se radi o velikim iznosima. Među prvih četrdeset samo je 15 tamnoputih muzičara, što po nekima, kao i u slučaju ženskih izvođača, govori o isključivosti i “muškoj” dominaciji američkog muzičkog biznisa.

Treba reći da se među prvih deset po najvećim prihodima u 2019. našlo pet afroameričkih imena. Neki poznati izvođači našli su se na začelju pa se, npr. U2 i Celine Dion nalaze na 39. i 38. mestu sa “samo” 37 miliona dolara prihoda.

Pop-muzika i hip-hop definitivno su izdominirali u odnosu na Rock’N’Roll, ali ne i u odnosu na starije izvođače. Pa tako, među prvih deset, ali s prihodom manjim od sto miliona dolara, nalaze još Jay-Z i Beyonce (81 milion dolara), Drake, Diddy i Metallica.

Sve u svemu, deset najbogatijih ukupno je zaradilo nešto više od jedne milijarde dolara, što je više od 886 miliona dolara prethodne godine i pokazuje trend rasta zarada na tržištu muzike u SAD-u.

Među preostalih 40 nalaze se i očekivana imena: Rihanna, Travis Scott, Justin Timberlake, Katy Perry, Pink, Billy Joel, Bruno Mars, Eminem, Fleetwood Mac, Paul McCartney, Ariana Grande, Guns N’ Roses, Jennifer Lopez, Rolling Stones, Lady Gaga, Kendrick Lamar, Dave Matthews, Zac Brown Band i Shawn Mendes.

Izvor: uds.rs

Preporučene Vesti