Preminuo hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević

Istaknuti hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević preminuo je danas u Zagrebu, u 84. godini, saopštila je porodica.

Kranjčević je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao dirigovanje od 1978, redovni profesor je bio od 1995, a profesor emeritus od 2014. godine.

Bio je jedan od osnivača muzičkog festivala Varaždinske barokne večeri, direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 1994. do 2002. godine, navela je Hina.

Bio je posebno uspešan kao horski dirigent – dirigovao je mnogim horovima i orkestrima, poput mešovitog hora HRT-a, Zagrebačkih madrigalista, Simfonijskog orkestra HRT-a, a radio je i u muzičkoj produkciji RTB-a krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Nastupao je uz Zagrebačku, Berlinsku i Beogradsku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, u operama nacionalnih pozorišta u Zagrebu, Splitu i Osijeku…

Saučešće Vukosavljevića povodom smrti Kranjčevića

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je večeras telegram saučešća hrvatskoj koleginici Nini Obuljen Koržinek.

“Odlaskom Kranjčevića, hrvatska kultura izgubila je jedan od svojih najznačajnijih i najamblematičnijih izdanaka. Izdašnom muzičkom kompetencijom i velikim pregalaštvom, Vladimir Kranjčević ostavio je neizbrisiv trag u obrazovanju generacija muzičara i uspomenama publike čiji je muzički ukus i izgrađivao i obogaćivao”, naveo je Vukosavljević.

Kranjčević je, ističe Vukosavljević, i u Beogradu i Srbiji ostavio dubok znamen svog talenta i uticaja na brojne ljubitelje umetničke i horske muzike, od publike pa do stručnjaka.

“Veliki umetnik Vladimir Kranjčević upisao je svoje ime zlatnim slovima u istoriju hrvatske kulture i u srca brojnih poštovalaca u Srbiji, regionu i širom sveta. Kako i priliči ljudima koji ostvare svoju sudbinsku misiju”, naveo je ministar Vukosavljević u saučešću.

Izvor: rtv.rs

Preporučene Vesti