DORF-ovo priznanje Rambu za doprinos andergraundu

Festival dokumentarnog rok filma – DORF u Vinkovcima dodelio je posebno priznanje za doprinos andergraundu Antoniju Pušiću, poznatijem kao Rambo Amadeus, a budući da zbog obaveza nije mogao u avgustu da dođe na 13. izdanje DORF-a, ta nagrada svečano mu je uručena 22. novembra, uz akciju sadnje četiri stabla likvidambra.

Rambo Amadeus je simboličnim gestom sadnje drveta u Ulici Slavka Jankovića, u saradnji sa DORF-om, odlučio da dodatno skrene pažnju javnosti na očuvanje životne sredine i podstakne i druge na slične aktivnosti, koje doprinose povećanju kvaliteta života. Na tom mestu će laureati DORF-a nastaviti sadnju i u narednim godinama.

Foto: Dorf

Rambo Amadeus dobio je priznanje za doprinos andergraundu kao “muzičar, pesnik i medijski manipulator” koji je jedinstvenu muzičku karijeru započeo u rodnom Herceg Novom 1979. godine u džez-pank bendu Radioaktivni otpad. Debi albumom “O tugo jesenja” 1988. počela je i njegova jedinstvena muzička avantura pod pseudonimom Rambo Amadeus, u koju je, kako je istaknuto u obrazloženju, stalo 15 izvrsnih albuma, brojni koncerti i kolaboracije, uvek iznova originalno i uzbudljivo. “Impresivan popis genijalnih rešenja i visok kvalitet najraznovrsnijih formi u kojima se okušava sve ove godine, mnogima služe kao svetionik i putokaz. DORF festival svakako bi bio drugačiji da u našim životima nije bilo toliko Ramba Amadeusa”, istaknuto je u obrazloženju.

Za unikatne nagrade laureatima na 13. DORF-u i ove godine zadužen je bio splitski vajar i strip autor Miro Župa, a vizuelni identitet DORF-a je delo Martina Peranovića iz Otoka.

Festival DORF održan je pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Partner festivala bio je Gradski muzej Vinkovci.

Izvor: www.seecult.org

Preporučene Vesti