AMUS dodelio godišnje nagrade

Asocijacija muzičkih umetnika i stvaralaca (AMUS) sinoć je u sarajevskoj Skupštini grada održala svečanu dodelu godišnjih nagrada. Ceremoniji dodele prisustvovale su brojne zvanice iz muzičkog i javnog života BiH, a reči dobrodošlice poželela je Lejla Trnčić, generalna direktorka Stručne službe AMUS-a.

“Postavljati kriterijume, imenovati najbolje obaveza je svakog segmenta društvene zajednice! To su ciljevi kojim stremimo, koje pratimo, da stvaramo i napredujemo”, poručuju iz AMUS-a.

Dino Merlin, Zlatan Fazlić Fazla, prof Lana Paćuka, Emir Merjemić, Dzemaludin Latić i drugi, prepoznati su kao stvaraoci ovog vremena.

“Krovna institucija AMUS autora i kompozitora, sigurno je mesto ispravnih vrednosti, naš zajednički prostor u kojem pomno pratimo i beležimo mnogobrojna dela stvaralaca. Svi uloženi napori za pozicioniranjem i inkonporiranjem autorskog dela, za nas su obaveza i zadovoljstvo”, istakla je Trnčić prilikom svog obraćanja.

Nagrada “Avdo Smailović” (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike) za 2018. godinu pripala je Dražanu Kosoriću, dok su za 2019. godinu dobitnici Moamer Balihodžić i Dino Rašidbegović. Priznanje “Fra Grgo Martić” (za promociju muzike naroda u BiH) za 2018. je uručeno Džemaludinu Latiću i horu “Pontanima”, dok je za 2019. godinu pripalo Goranu Bregoviću.

Nagradu “Vlado Milošević” (za muzičku publicistiku i muzikologiju) za 2018. godinu dobila je Fatima Hadžić, a za 2019. godinu nagrada je pripala Lani Paćuki i Tamari Karači – Beljak. Zlatan Fazlić Fazla dobitnik je nagrade “Kemal Monteno” (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne muzike). Dobitnici ove nagrade za 2019. godinu su Mirko Šenkovski Geronimo i grupa Letu Štuke. Priznanje “Ismet Alajbegović Šerbo” (za autorsko stvaralaštvo na temeljima narodne muzike) za 2018. godinu pripalo je Elvidinu Kriliću. Aldin Kurić Aldino je dobitnik navedenog priznanja za 2019. godinu.

Aldin Kurić, Foto: Promo

Nagrada “Slobodan Bodo Kovačević” (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike) za 2018. godinu otišla je u ruke Almira Hukelića Ake i Sead Zeleta Lipovače, dok je za 2019. Emira Mejremića. Grupi Helem nejse za 2018. godinu i Damiru Galijaševiću za 2019. godinu pripala je nagrada “Dražen Ričl” (za najboljeg mladog autora). Priznanje “Oskar Danon” (za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH) za 2018. godinu uručeno je Almi Švrakić, a za 2019. godinu dobitnik je Dino Merlin.

Nagrada za životno delo za 2018. godinu posthumno je dodijeljena Huseinu Kurtagiću, u njegovo ime je nagradu preuzela supruga.

Priznanje za životno delo za 2019. godinu uručeno je Ljubici Berak.

Izvor: klix.ba

Preporučene Vesti