Muzički spoj epskog i modernog Balkana

Slobodan Trkulja i njegov sastav „Balkanopolis” poveli su publiku na jedinstveno umetničko putovanje kroz vreme i prostor.

Slobodan Trkulja, Foto: Promo

Žito je moba kosila, devojka vodu nosila… Zazvonio je dvoranom „Sava centra” nežni, ali moćni glas multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje. Stihovima pesme „Voda” on je sa svojim sastavom „Balkanopolis” publiku poveo na jedinstveno razigrano muzičko putovanje sačinjeno od modernog i epskog, kroz rok, pop, orkestarske i tradicionalne melodije.

Začula se onda „Svadbarska”, a posle nje nizale su se melodije uz koje su posetioci, a naročito devojke u publici čak i zaigrali pokraj svojih sedišta. Uz gajde, tambure, kavale, gitare, bubnjeve i glas harizmatičnog umetnika, spojene sa ekscentričnim frizurama i modernim kostimima kao iz Tolkinovih bajki, izvođači su izatkali veče sjajne muzike. Na njihovu strast, talenat i trud publika je uzvratila salvama burnih aplauza.

– U kojoj god dvorani da sviramo, muzika „Balkanopolisa” dobije novu dimenziju, što nas inspiriše da hrabro zakoračimo u novo i drugačije. Razmena energije s publikom je posebna, muzika nas sjedini toliko da postanemo bliski prijatelji, zagrljeni, prožeti istom emocijom koja ostane da diše u nama još dugo posle – izjavio je pred koncert Trkulja, a onda je, sjajnim muziciranjem na sceni „Sava centra”, sve što je rekao i potvrdio.

Ovaj nastup deo je njihovog serijala „Balkanopolis i prijatelji” započetog još 2015. godine velikim koncertom u Areni. Tada su svojim nastupom koncert uveličali njihovi prijatelji – fado diva Mariza, soul zvezda Olita Adams, afrička zvezda Baba Mal…

Na sinoćnjem nastupu u Beogradu gosti iz Kine su izostali zbog otkazivanja svih letova iz te zemlje zbog vanredne situacije izazvane širenjem virusa korona. Ali, Trkulja i „Balkanopolis” su se potrudili da publika ne ostane prikraćena za izuzetan muzički doživljaj.

Izvor: politika.rs

Preporučene Vesti