Džulijan Marli na zatvaranju “Nišvil” festivala

Džulijan Marli, jedan od planetarno najpoznatijih i najpopularnijih predstavnika rege muzike nastupiće u nedelju, 16. avgusta, na zatvaranju ovogodišnjeg Nišvil festivala.

Julian Marley, Foto: Promo

Džulijan Rikardo Marli rođen je 4. juna 1975. u Londonu. Kao jedan od sinova i naslednika rodonačelnika reggae muzike, Boba Marlija, Dzulijan je od ranog detinjstva krenuo stopama svog oca i kroz rastafarijansku muziku i filozofiju već više od 30 godina uspešno prezentira već dobro poznatu i priznatu sublimaciju života i duhovnosti.

Nakon višegodišnjeg rada u studiju, Dzulijan izdaje svoj prvi solo album “Lion in the Morning” 1996. godine i kreće na svetsku turneju.

Nakon toga sledi turneja sa bratom Damianom na Lollapalooza festivalu 1997. Njegov drugi album “A Time and Place” izlazi 2003. godine, a 2008. je vlada Jamajke pozvala Dzulijana Marlija i njegov Uprising Band da predstavljaju Jamajku i nastupe na Olimpijadi u Kini.

Njegov treći album “Anjake” (izdat 2009.) je nominovan za prestižnu Gremi nagradu u kategoriji najboljeg reggae albuma, a 2011. godine je učestvovao na Manjazine festivalu koji se održavao u Rabatu u Maroku.

Inače, Džulijan Marli i njegova braća su oficijalno postali suvlasnici Geto Juts Internešenl Ink. 2002. godine, zbog autorskih prava i nerazumnih provizija velikih izdavačkih kompanija.

Ova izdavačka kuća je dozvolila braći Marli da zajedno kreiraju svoje solo projekte i zajedničku muziku u mnogo zdravijoj atmosferi u odnosu na prethodne uslove.

Takođe im je dozvolila da produciraju i izdaju razne projekte sa puno drugih izvođača koji su prezentovali svoj materijal za Ghetto Youths label.

To je svakako uspešno prenelo Marley porodičnu tradiciju, koja pre svega ima za cilj da muzika komunicira na globalnom nivou.

Trenutno je aktuelan četvrti album Julana Marleya pod nazivom “Ez aj em” koji je izdat 25. januara 2019. i koji je dobio nominaciju za Gremi nagradu u kategoriji najboljih reggae albuma.

Album su producirali zajedno Demijen, Stiven i Džulijan Marli.

Izvor: tanjug.rs

Preporučene Vesti