Bajaga i „Instruktori“ blistali u Sava centru

Slavni bend sinoć je blistavo započeo seriju koncerata s horom “Lola” i orkestrom “Beogradski solisti” u Sava centru. Više od dva i po sata svirke, uz dva bisa, nije nikog ostavilo ravnodušnim.

Bajaga i instruktori, Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

Seriju od čak četiri koncerta sa horom i orkestrom u beogradskom Sava centru, povodom obeležavanja 35 godina rada, jedan od naših najvećih bendova, Bajaga i “Instruktori”, započeo je večeras nastupom za pamćenje pred rasprodatom dvoranom. Obožavaoci raznih generacija koje su Momčilo Bajagić i ekipa “regrutovali” u minulih 35 godina dva i po sata su uživali u nadahnutim, jedinstvenim verzijama hitova iz svih faza karijere, gde je najveći deo numera, njih više od 20, izveden uz orkestar, dobio sasvim novu boju.

Elegantno odeveni, pod dirigentskom palicom maestra Vojkana Borisavljevića, Bajaga i “Instruktori” ni ovoga puta nisu odustali od prakse da koncert počinju sporijom pesmom (“Još te volim”), a još pre prvog tona dočekao ih je euforičan aplauz publike. Odmah su vezali još jedan “laganić” sa dominantnim gudačima – “Zmaj od noćaja”. Nije ni vizualni deo zaostajao – svaku pesmu pratio je omot albuma na kom je objavljena.

Ozariše se redovni posetioci Bajaginih koncerata i kad su čuli “Male slonove”, dugo ih u set-listi nije bilo. Prava žurka je počela uz “Godine prolaze”, kada su aplauzi odjekivali dvoranom. U obavezan deo spadaju i “Lepa Janja, ribareva kći”, “Sa druge strane jastuka”, “Život je nekad siv, nekad žut”, “Vesela pesma”… Uz “Zažmuri”, što je uveliko tradicija, celu su salu obasjali mobilni telefoni i upaljači.

Osveženje predstavljaše “Daljina, dim i prašina”, “Bam, bam, bam”, Ruža vetrova”, “Rimljani”, kojima ovakvo “odelo” savršeno pasuje… Nekoliko numera je bend samostalno odsvirao, a zvuk je bio savršen od početka do kraja.

Koncert Bajage i “Instruktora” sa horom (“Lola”) i orkestrom (“Beogradski solisti”) bio bi, naprosto, nedorečen da se ne izvede “Buđenje ranog proleća”, i to u već isprobanoj, sjajnoj kombinaciji sa Natašom Tasić, prvakinjom Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. “Što ne može niko, možeš ti”, još jedna od onih koje se dugo nisu svirale, večeras je, na kraju zvaničnog dela, dobila svoju najupečatljiviju verziju dosad.

Aktuelni album “U sali lom” zavredeo je zasluženu minutažu kroz naslovnu pesmu, moćnu baladu “Bilo bi lako” i simfo-metal majstoriju “Može da te ubije grom”, koja je, prosto, vapila za ovakvom postavkom instrumenata.

U odlično koncipiranoj završnici nisu izostali megahitovi “Plavi safir” i “Moji drugovi”, a čak i oni koji su ih se zasitili morali su da priznaju da su zazvučali osveženo. Umirujuća “Otkada tebe volim” i rasvirana “Tišina”, na bis, predstavljale su sjajnu završnicu nesvakidašnje skrojene liste pesama, zanimljive i onim najvernijim posetiocima koncerata Bajage i “Instruktora”. Sve je, naprosto, zvučalo i izgledalo baš onako kako su želeli i muzičari i publika, koja će, sasvim sigurno, ovo veče dugo pamtiti. Više od dva i po sata svirke nije ostavilo nikoga ravnodušnog. Tražio se novi bis, pa su “Instruktori” koncert završili uz “Tamaru” i “Gore-dole”.

Repriza je, u istoj postavci i na istom mestu, danas, zatim u nedelju, pa u ponedeljak, 9. decembra.

Izvor: novosti.rs

Preporučene Vesti