The Cool Jazz Duo predstavio album “Lydian Orbit”

The Cool Jazz Duo iza kojeg stoje vrsni muzičar, pijanista Veljko Glodić i saksofonista Saša Nestorović, nakon prvog zajedničkog albuma koji su nazvali upravo “The Cool Jazz Duo”, predstavljaju novi studijski album naziva “Lydian Orbit”.

The Cool Jazz Duo, album “Lydian Orbit”

Postavlja se pitanje – zašto se 10 godina čekalo na novi album?

“Odgovor je jednostavan – oni nikad ništa ne rade bez valjanog razloga, povoda. U ovom slučaju to su nove pesme, uglavnom Glodićeve. Naziv koji su sebi dali – The Cool Jazz Duo – primereno označava karakter njihovih izvođenja. Naime, cool jazz je izvođenje bebopa koja prednost daje srednjem registru, nežnijim bojama tonova, legato fraziranju, gustim harmonijama, umerenom tempu, ali takođe donosi snažnije povezivanje bebopa s ozbiljnom muzikom, posebno impresionizmom. S tim oni nemaju poteškoća; obojica su klasično obrazovani, ali i svestrani muzičari, dobitnici uglednih nagrada.”, piše muzički kritičar, novinar i veliki poznavalac jazz muzike Davor Hrvoj u knjizi izdanja i nastavlja:

“Iako se u ovom projektu posvećuju pre svega određenom, spomenutom stilu, za muziku na ovom albumu važnije je nešto drugo – karakter. Naime, oni sviraju sebe. To je onaj tip povučenih osoba koje se ne vole nametati, od kojih nikad nećete saznati puno ako ih sami ne pitate, a kad postavite prava pitanja otkrićete znanje i osećaje koje skrivaju, što je dostupno samo onima koji su toga vredni. Pritom, klone se uobičajenih i opšte prihvaćenih anomalija u društvu, primera radi površnosti koja je često uzrok iskrivljivanja istine. Tako je i s njihovom muzikom. U njoj nema mesta za površnost i prozaičnost. Samo istina!”

U projektu The Cool Jazz Duo je dvoje muzičara, ali njihove numere to nikako ne naslućuju, jer je reč o raskošnim aranžmanima i kako je rekao Davor Hrvoj, njihove pesme “klize kao da plove rekom koja je ušla u niziju i sad je tek pomalo zavojita, ali više nema brzaka. Oni su brzake savladali u zajedničkom projektu “Bird Lives” u kojem su slavili delo Charlieja Parkera, a kao Cool Jazz Duo posvećeni su nežnim, prefinjenim pesmama, uvek na visokom estetskom nivou.”

Album “Lydian Orbit” The Cool Jazz Duo objavljen je za diskografsku kuću Croatia Records.

Izvor: crorec.net

Preporučene Vesti