Sanja Ilić i „Balkanika“ novim albumom slave dve decenije rada

Kultna srpska grupa Sanja Ilić & „Balkanika“ publici poklanjaju novi, peti studijski album pod nazivom “Stand Up”. Povodom obeležavanja jubileja biće održan i koncert u beogradskoj Kombank dvorani 20. marta.

Sanja Ilić & Balkanika, Foto: Promo

Dve decenije prošlo je od izlaska albuma Balkan 2000. Te kompozicije stekle su epitet vrhunskih primera negovanja i očuvanja kulturne baštine ovih prostora. Autor Sanja Ilić i „Balkanika“ sada su spremni da pomere sopstvene granice i predstave se u novom svetlu, stilski istrajavajući na prepoznatljivom pevanju i muziciranju.

„Novi album Stand Up doneće opet jednu novu ‘Balkaniku’, koja će takođe biti veoma interesantna za slušanje, neobična… Čak ima nekoliko pesama na engleskom jeziku. Spremljene su za svetsko tržište, ali smo hteli da ih podelimo i sa našom publikom. Mislim da će se dosta puštati na radiju. A kada snimimo koncert, koji se održava u martu, verujem da će i video snimci tog izvođenja biti često emitovani na TV stanicama“, kaže Sanja Ilić.

Na albumu Stand Up (PGP RTS) je 12 novih pesama, a kao bonus numera je evrovizijska kompozicija Nova deca.

Nazivi pesama takođe naslućuju da se radi o interesantanom i raznovrsnom studijskom muzičkom materijalu: One Love i Nanana, ali i Daleko visoko, Tašana, Vile

Zanimljivo je i da je jedna od pesama, u originalnom nazivu Don’t Cry, prepevana sa engleskog na srpski jezik, što mnogi smatraju raritetom u domaćoj muzičkoj produkciji. Upravo ova srpska verzija, pesma Za kraj je tokom proteklih godina doživela ekranizaciju i stekla veliku popularnost.

„’Balkanika’ se uvek izdvajala po originalnosti i dobro odabranoj meri implementacije etno muzike, zato što je ona za mene više kao inspiracija. Ne želim da sviramo čisti etno. To prepuštam onim sredinama koje sa kolena na koleno prenose tu muziku i čuvaju je za sledeća pokoljenja. U mojoj muzici se naravno koriste i razni narodni instrumenti Balkana, ali se ipak svira na nešto moderniji način, ne sasvim standardno. I sama harmonizacija kompozicija uslovljava novi pristup muziciranju. Sve to zajedno, kao finalizovano stvaralačko delo, biva ono ‘staro’, a potpuno novo“, objašnjava Sanja Ilić.

Peti studijski album grupe Sanja Ilić i „Balkanika“ biće u prodaji od 11. februara.

Izvor: rts.rs

Preporučene Vesti