Talentovani dečak Haru Hinokava (10) poklanja Beograđanima koncert

Haru Hinokava (10), violončelista, uz klavirsku saradnju Ukija Ovaskainena, održaće koncert u utorak 24. decembra u podne, u galeriji Artget, u Beogradu. Haru Hinokava je izuzetno talentovan muzičar, dobitnik mnogih nagrada i stipendija, koji nastupa širom Evrope. Ulaz je slobodan za sve posetioce.

Haru Hinokava, Foto: Promo

Haru Hinokava je desetogodišnji violončelista iz Japana koji je veliku ljubav prema muzici pokazao u najranijem dobu. Počeo je da svira violončelo sa 5 godina u klasi R. Kohare, violončeliste tokijskog Metropoliten simfonijskog orkestra i odmah počeo da nastupa. Trenutno studira u klasi N. Curusakija, nekadašnjeg člana Orkestra Nacionalne opere Liona.

Haru Hinokava se posebno zanima za muziku J.S. Baha, te se ističu njegove jedinstvene interpretacije dela ovog čuvenog kompozitora. Dobitnik je nagrade Najperspektivniji talenat na festivalu Universal Artists Festival 2019. godine. San ovog mladog čeliste je da nastavi studije na Džulijardu i da kao violončelista muzikom menja ljude.

Osim muzike, Haru ima interesovanja za mnoge druge oblasti kao što su robotika, zoologija, kulinarstvo i automobilizam. Na nacionalnom takmičenju u robotici Japana, Haru je predstavljao Tokio i zauzeo drugo mesto.

Dobitnik je stipendije Fondacije Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC) za 2019. godinu. Uki Ovaskainen je laureat, kao i dobitnik specijalne nagrade Kontemporanea i nagrade publike, na takmičenju Premio Haen u Španiji.

Redovno nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji, kao i širom Evrope. Izveo je niz od osam različitih solističkih resitala na Kraljevskom danskom konzervatorijumu tokom jedanaest dana, što predstavlja najveći individualni projekat u istoriji te ustanove.

Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u klasi prof. Hozea Ribere, i na solističkom odseku na Visokoj školi za muziku i teatar u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Svirao je kao solista sa simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u Koncerthausu u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra.

Radio je kao korepetitor Opere Faber u Portugaliji, svirao u okviru profesionalnih orkestara u Danskoj i u Srbiji, radio sa profesionalnim horovima i nastupao na preko 200 koncerata na četiri kontinenata sa horom Tapiola.Umetnički je organizator turneje kamerne muzike u Danskoj, koji nosi njegovo ime. Radi kao zvanični korepetitor na takmičenjima Muzičke omladine u Beogradu. Pored angažovanja kao viši umetnički saradnik na katedri za gudačke instrumente na FMU, redovno nastupa sa eminentnim srpskim i inostranim muzičarima.

Izvor: telegraf.rs

Preporučene Vesti