Orkestru SNP desetominutne ovacije na kineskoj turneji

Velikim koncertom u kineskom gradu Jantai, na obali Žutog mora, orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada započeo je novogodišnju turneju.

SNP orkestar Novi Sad, Foto: Srpsko narodno pozorište

Ovo je prvi od šest gradova koji će posetiti orkestar uz dirigenta, gosta iz Italije, Andreu Solinasa i solistkinju, sopran Evgeniju Jeremić. Velikom turnejom, Srpsko narodno pozorište proslaviće novogodišnje praznike i izuzetno uspešan početak 159. sezone. Orkestar opera i uopšte opera prvi put posle dugog vremena ide na tako dugu i značajnu turneju. Poslednja takva bila je u Iraku u 1986. godine. Srpsko narodno pozorište, otvara se prema ogromnom kineskom tršistu. Ovo je prva operska kuća iz naše zemlje koja se otvara ka Istočnom tržištu koje intezivno traži naše umetnike.

Posebno nas raduje što kineska publika odlično reaguje. Prvi koncert je odlično prošao. Sala od 1.200 mesta je u nedelju dana bila rasprodata, a takav ostatak turneje nas očekuje i u narednim gradovima −  kaže direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Na koncertnom program su neke od najpoznatijih Verdijevih arija, preko Štrausa sve do Čajkovskog i Kalmana, dok je kinesku publiku najviše oduševila numera koja je ostavljena za bis – polularna pesma Bella ciao. Grad Jantai, na obali žutog mora, najveća je pomorska luka kineske provincije Šandong. Reč je o provinciji sa jednom planinom, jednom rekom i jednim svecem Konfučijem, jer je to mesto rođenja ovog velikog filozofa. Pored toga, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije ima ostvarenu saradnju sa tom provincijom.

Izvor: mojnovisad.com

Preporučene Vesti