Koncert orkestra Muzikon u Kolarcu

Kamerni orkestar Muzikon predstaviće 28. novembra (četvrtak) publici kraj prvog ciklusa, kao i Level Up sezone kroz koncert – Level Up no. 4 – Vrh, u Zadužbini Ilije M. Kolarca sa početkom u 20 sati. Publika će imati priliku da premijerno čuje delo za dva klavira i orkestar “Summertime, contemplation under a sunny tree”, kompozitorke Anje Đorđević. Na koncertu nastupa poznata austrijska pijanistkinja i redovna profesorka Univerziteta Mocarteum – Kordelia Hofer Tojč, kao i jedna od naših najznačajnijih pijanistkinja Minka Popović.

– U nekoliko poslednjih kompozicija, uviđam naknadno, imala sam snažan poriv da prenesem u zvuk osećanje bliskosti, bliskosti sa prirodom, prijateljima, da se povežem sa metafizičkim i stvarnim ljubavima. Ova najnovija kompozicija, “Summertime, contemplation under a sunny tree”, skoro sam sigurna da je nastala ispod jednog sunčanog drveta. Obožavam šareni hlad. Gledati u grane, lišće, posmatrati ritmove koji propuštaju ili ne propuštaju sunce je poseban užitak. Pretvara se u meditaciju, radosno putovanje, a posle, izgleda i u jedno muzičko delo. Posebno me raduje sto će kompoziciju premijerno izvesti jedan mladi orkestar. Orkestar koji na svom repertoaru ima najrazličitije muzičke žanrove. Njihova znatiželja i svestranost je nešto sto svakako pozdravljam – rekla je kompozitorka Anja Đorđević.

Pored nove kompozicije Anje Đorđević na programu su i dela Leoša Janačeka – Svita za gudački orkestar i Ludviga Van Betovena – Koncert za klavir i orkestar broj 4.

Kroz dve godine postojanja, Muzikon je, pored dve koncertne sezone na Kolarcu, nastupao širom regiona predstavljajući publici nekoliko vekova muzičkog stvaralaštva, od baroknih dela, do džeza i rokenrola, iz perspektive klasičnog orkestra. Bilo da su u pitanju veliki nastupi pred auditorijumom od nekoliko hiljada ljudi, ili intimni koncerti na krovovima za kućni savet, Muzikon pruža priliku ljudima da uživaju u muzici koju možda nisu navikli da slušaju svaki dan. Pored širenja ideje da je klasična muzika nešto u čemu svako može da uživa, Muzikon pruža mogućnost mladim muzičarima da se usavršavaju i nastupaju sa vrhunskim izvođačima i autorima današnjice koji dolaze iz različitih delova sveta.

Bez obzira na to da li izvode Betovenov koncert ili opuse bendova kao što su “Queen” ili “Metallica”, Muzikon neće prestajati sa svojim gerilskim akcijama, tako da publiku ne treba da čudi ako čuju neko klasično delo u svojoj ulici, baru, ili možda krovu svoje zgrade.

www.blic.rs

Preporučene Vesti