Guitar Art festival pod sloganom “Rapsodija”

Na Guitar Art festivalu, od 10. do 15. marta održaće se 13 koncerata i niz pratećih programa, a Beograd će posetiti više od 130 najznačajnijih gitarista današnjice.

Guitar Art festival, Foto: V. Danilov

Festival, 21. po redu, održava se pod sloganom “Rapsodija” koji upućuje na neuobičajenu novu formu festivala koji objedinjuje više različitih projekata, koncerta, muzičara i stilova sa svih strana sveta.

Kako najavljuju iz organizacije, počinje “treća era Guitar Art-a koja donosi brojne inovacije.”

Ponosno najavljuju i prvi festivalski Team building u regionu, koji će se održati od 10. do 12. marta u Kombank dvorani, a čime žele “da grade most koji strateški povezuje kulturu i biznis.”

Predstojeće festivalsko izdanje predstaviće muzičku “rapsodiju”, u okviru koje će se veliki koncerti održati ponovo u beogradskoj Kombank dvorani, klasika u Atrijumu Narodnog muzeja, a svetska premijera koncerta za gitaru i simfonijski orkestar rezervisan je za veliku salu Kolarčeve zadužbine.

Čast da otvori manifesatciju ima jedan od najboljih flamenko gitarista nove generacije Daniel Kasares koji se vraća u Beograd nakon pet godina i rasprodatog koncerta.

Ovog puta sa svojim bendom predstavlja novi projekat “Magiterráne”, na kome se otiskuje na novo putovanje sa svojom izabranom flamenko posadom.

Na Guitar Art Festival drugo veče dolazi Ođila, koja širom sveta izvodi prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra Romen iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova “Cigani lete u nebo”, “Moja slatka umiljata zver” i drugih.

Popularni italijanski gitarski kvartet 40 Fingerssa više milionskim pregledima na Youtube-u po prvi put dolazi u Beograd!

40 Fingers najavljuje koncertni spektakl u Kombank dvorani sa posebnim repertoarom koji počinje mirno sa filmskom muzikom, autorskim pesmama, a onda sledi energičan deo sa kultnim melodijama i obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za četiri gitare.

Guitar Art tradicionalno dovodi uspešne izvođače poput Zagreb Guitar Trioiz Hrvatske, Quarteto de Guitarras”Concordis” iz Portugala, Rafael Aguirre iz Španije, Shampia Duo iz Japana, Miloš Janjić iz Srbije, Niklas Johansen iz Danske, Igor Klokov iz Rusije i Milan Dereata iz Srbije…

Nemački kompozitor Joaquin Clerć komponovao je novo delo koje je posvećeno beogradskom Guitar Art Festivalu.

Njega će premijerno izvesti na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marco Tamayo, David Martinez i Rafael Aguirre.

U toku je velika novogodišnja akcija koja traje do 15. januara, a u kojoj se kupovinom kompleta karata po promotivnoj ceni ostvaruje dodatni popust.

Izvor: novosti.rs

Preporučene Vesti