Dubioza kolektiv predstavila spot za pesmu “Take My Job Away” (VIDEO)

Genijalni momci grupe Dubioza kolektiv objavili su danas novi spot na svom YouTube kanalu za pesmu “Take My Job Away”.

U spotu i pesmi se u ulozi gostujućeg vokala pojavljuje robot Robby Megabyte – humanoidni estradni asistent, prvo napredno domaće rešenje iz oblasti estradne robotike. Spot je režirao Salem Kapić-Kantardžić u produkciji agencije Fabrika.

Pesma na kojoj je gost Robby Megabyte govori o problemima nedostatka radne snage u našim krajevima izazvane nekontrolisanim migracijama ka zapadu, mogućim izlazima iz krize pomoću robotike, automatizacije i veštačke intelignecije ali i opasnostima i zamkama takvih tehnoloških rešenja.

“Zbog hroničnog nedostatka estradnih umetnika izazvanog masovnim odlivom mozgova na tezge u zemljama zapadne Evrope, bili smo prinuđeni da prilikom traženja novih muzičara u Dubiozi kolektiv posegnemo za novim tehnologijama. Spojem naprednih rešenja iz oblasti robotike i veštačke, umetničke inteligencije kreirali smo robota pomoću kojeg ćemo pokušati nadomestiti nedostajuću estradnu radnu snagu.

Poslednjih nekoliko meseci intenzivno radimo na novim pesmama sa Robby Megabyteom, humanoidnim robotskim asistentom, koji je razvijen u Francuskoj, a sastavljen u BiH uz pomoć dva poslednja studenta elektrotehnike koji nisu emigrirali. Robby poseduje sve potrebne EU sertifikate, te je prošao rigorozne sigurnosne provere Državne agencije za napredne tehnologije pri Ministarstvu za civilne poslove Veća ministara BiH. Za sada smo jako zadovoljni rezultatima i planiramo da ga u budućnosti angažujemo kao punopravnog člana benda. Cilj nam je da vremenom sve članove benda zamenimo robotima, a da Bosnu i Hercegovinu pozicioniramo kao svetskog lidera u oblasti estradne robotike”, izjavili su momci iz Dubioze kolektiv

Ova pesma najavljuje deveti studijski album Dubioze kolektiv koji nosi naslov #fakenews.

Pesme na albumu na engleskom, španskom i francuskom jeziku su, kako kažu, zbog skromnog poznavanja stranih jezika uglavnom napisane uz pomoć Google Translate prevodioca.

Na albumu osim Robby Megabytea, učestvuje impresivan popis gostujućih ne-robotskih umetnika poput Manu Chao-a, Earl Sixteen-a iz kultnog britanskog benda Dreadzone, Tome Feterman-a iz francuskog Soviet Suprem-a, te meksički bend Los de Abajo.

Album je od danas dostupan na svim digitalnim platformama te kao CD izdanje, a izdavač je Menart. Album kao što je bio slučaj i sa prethodnim albumima Dubioza kolektiv možete besplatno downloadovati na web stranici www.dubioza.org

Izvor: menart.rs

Preporučene Vesti