Objavljena kolekcija najlepših dela braće Bajić

Tokom 50 godina rada objavili su 43 singl ploče i 28 long-plej albuma. Braća Bajić su prvi dobitnici “Jugotonove” nagrade “Zlatna ptica”

Braća Bajić, Foto: Promo

Izdavačka kuća “Kroacija rekords”, bivši “Jugoton”, objavila je, na dvostrukom disku, zlatnu kolekciju od 50 pesama braće Bajić – Tomislava, koji nas je napustio pre nepune dve godine, i Andrije. Umetnici rodom iz sela Jabučje pored Lajkovca, poznati su kao kompozitori, tekstopisci, instrumentalisti i vokalni solisti. Za mnoga dela se ni danas ne zna da su ih oni komponovali, već se smatra da su narodna, izvorno nastala. “Nad izvorom vrba se nadnela”, pesma koja je proslavila Silvanu Armenulić, kolo “Kolubarski vez”, samo su neka od njih.

Tokom 50 godina rada objavili su 43 singl ploče i 28 long-plej albuma. Braća Bajić su prvi dobitnici “Jugotonove” nagrade “Zlatna ptica”, dodeljene za 1.000.000 prodatih ploča za samo jedan singl, u vremenu, kada marketing kakav danas poznajemo, nije postojao. Snimili su 120 trajnih snimaka za arhivu Radio-Beograda.

Tokom pedesetogodišnje karijere, Tomislav Bajić sakupio je više od 2.000 upotrebnih narodnih reči i izraza, koje nigde nisu bile zapisane, i ustupio ih Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, gde se i danas nalaze, kao i 12.000 tekstova izvornih narodnih pesama, koji nigde nisu objavljeni, a danas se nalaze u privatnoj arhivi.

Izvor: novosti.rs

Preporučene Vesti