U požaru uništena fabrika presudna za proizvodnju vinila

Kalifornijska fabrika, jedna od svega dve na svetu koje proizvode lakove od vitalnog značaja za proizvodnju vinilnih ploča, u petak je potpuno uništena u velikom požaru. Apollo Masters Corp. sa sedištem u Banningu, Kalifornija, koji isporučuje lak koji se koristi za izradu matičnih diskova, a koji se zatim koriste za izradu ploča od vinila, izgoreo je u velikom požaru, potvrdila je kompanija na svojoj službenoj web stranici.

Pogon za proizvodnju ploča, Foto: Petr David Josek

Požar je izbio oko pet sati ujutro u petak (7. februara), dok su zaposleni bili u zgradi, a svi se se uspeli skloniti na sigurno, objavio je Desert Sun. Ali gubitak fabrike – koja je zajedno s MDC-om u Japanu jedna od samo dve u svetu koje proizvodi lakove potrebne za stvaranje vinilnih ploča – dolazi kao težak udarac novom procvatu industrije vinilnih ploča. Američki magazin Billboard je prošlog meseca objavio da su 26% svih fizičkih albuma prodatih 2019. u SAD-u bili vinilni.

U e-mailu Billbordu Gil Tamazyan, osnivač i predsednik kalifornijske fabrike za presovanje vinila Capsule Labs, napisao je da je prerano znati koliko će uništavanje postrojenja uticati na isporuku vinila, ali predviđa ”ako se rešenje ne nađe zaista vrlo brzo, uskoro će postojati Vinylgeddon”, jer procenjuje da Apollo isporučuje 80% praznih lakih matičnih diskova na globalnom nivou.

Tamazyan kaže da će, osim oporavka Apolona, trebati ili nova kompanija koja će steći Apollovo intelektualno vlasništvo i stvoriti novu fabriku ili da japanski MDC proširi svoje poslovanje.

Bujanje industrije vinilnih ploča već je dovelo do toga da se teško nosilo sa potražnjom, pa uništavanje fabrike koja je pokrivala 80% svetskog tržišta bar za neko vreme zaista može značiti – Vinylgedon.

Apollo Masters, Foto: Screen Shot

Izvor. glas.ba

Preporučene Vesti