Kako je nastala čuvena pesma “Killing Me Softly”

Mnogima nije poznato da pesma “Killing Me Softly” nije bila originalno napisana za Robertu Flek, već za pevačicu Lori Liberman, koja je tad pokušavala da se probije u svet muzike. Kad ju je Lori objavila 1972. godine, pesma se nije pojavila na listama najslušanijih.

Roberta Flek, Foto: John Levy

Primarnog naziva Killing Me Softly with His Song, pesmu su stvorili Čarls Foks i Norman Gimbel, u saradnji sa Liberman, koja ju je pevala na svojim turnejama, ali bez većeg uspeha.

Međutim, kad ju je Roberta Flek slučajno čula Lorinu verziju dok je jednom prilikom putovala avionom, sve se promenilo…

Ime pesme palo je kao šamar. Odmah sam počela da je pevam i zapisujem tonove, i tu svoju verziju sam “pustila u svojoj glavi” osam do deset puta pre nego što smo sleteli na zemlju. Odmah sam pozvala Kvinsija Džonsa i zamolila ga da me upozna sa Čarlsom Foksom. Dva dana kasnije mi je predata muzika – priseća se Flek.

Godine 1972. Roberta je nastupala pred koncert Marvina Geja u Grčkom teatru. Pored pripremljenog repertoara, Marvin je bio taj koji joj je predložio da otpeva još jednu numeru, a Roberta je improvizovala

Pa, imam pesmu na kojoj radim već izvesno vreme i zove se “Killing Me Softly”…

Publika je “podivljala”, a Marvin je prišao Roberti, zagrlio je i rekao:Dušo, nemoj da je ponovo pevaš uživo dok je ne snimiš.

Kad ju je objavila 1973, Robertina verzija je zauzela 1. mesto na listama na kojima se zadržala 5 uzastopnih sedmica. Billboard ju je proglasio 3. najboljom pesmom iste godine.

Robertina verzija pesme je bila bolja od Lorine jer je bila “brža, i sa jačim ritmom”. U njoj postoje i elementi klasične muzike, sa kojim je Flek “eksperimentisala”. Njen istoimeni album objavljen je iste godine.

Izvor: telegraf.rs

Preporučene Vesti