Album “Back to Black” Ejmi Vajnhaus je 2. najprodavaniji u ovom veku u Velikoj Britaniji

Nakon prerane smrti 23. jula 2011. godine, Ejmi Vajnhaus je momentalno prerasla u kult ličnosti. Sa samo tri studijska albuma postala je muzički veteran. Obožavaoci su bili nezasiti njenog jedinstvenog glasa.

Amy Winehouse, Foto: Roger Kisby

Ejmi je zacementirala svoj status muzičke ikone sa svojim drugim albumom Back to Black 2006. godine. Slomljena zbog raskida sa momkom Blejkom Filderom-Sivilom, koji ju je privremeno napustio kako bi bio sa svojom bivšom devojkom, Ejmi je na albumu istraživala teme krivice, žalosti, neverstva i slomljenog srca.Kritičari su bili oduševljeni, hvaleći Ejmin emotivni stil pevanja, talenat za pisanje pesama i produkciju. Album je iznedrio pet singlova: Rehab, You Know I’m No Good, Back to Black, Tears Dry on Their Own iLove Is a Losing Game.

Govorilo se da je Vajnhaus “utabala put” za Adel, Dafi i Estel, budući da su se i one vodile sličnim profesionalnim pristupom.

Back to Black je proglašen najboljim pop albumom na 50. dodeli Gremi nagrada, a bio je nominovan i za album godine. Na istoj ceremoniji, Ejmi je dobila još četiri nagrade. Osvojio je još brojnih priznanja.

Nakon Ejmine tragične smrti, Back to Black je jedno vreme bio najprodavaniji album 21. veka u Velikoj Britaniji. U međuvremenu, u istoj zemlji je prodat u 3.58 miliona primeraka, što ga danas čini njihovim drugim najprodavanijim albumom veka (1. mesto drži Adel sa 21). Planetarno, Back to Black je prodat u 16 miliona jedinica.

Izvor: telegraf.rs

Preporučene Vesti