Muzičari i samostalni umetnici traže pomoć države zbog korone

Zbog pandemije je, u proteklih devet meseci, ugrožena egzistencija samostalnih muzičkih izvođača, navodi za RTS Ivan Ilić iz organizacije za ostvarivanje prava interpretatora Srbije.

Ivan Ilić je, gostujući u Jutarnjem prgramu RTS-a, naveo da je veoma bitno da izvođači i samostalni umetnici dobiju pomoć od države.

“Ми смо успели да кроз нашу организацију један део средстава из залиха додамо у расподелу. Међутим, много је важније да наши чланови и генерално извођачи, самостални извођачи, самостални уметници добију некакву помоћ од државе”, наводи Илић.

Додаје да су самостални уметници током првог пакета помоћи добили новчану помоћ од државе.

“Они су добили 90.000 динара, односно три пута по 30.000 динара помоћи од државе. И то су самостални уметници који су евидентирани преко својих репрезентативних удружења у Министарству културе. Међутим, једна цела армија извођача која нема аспирације, а ни могућности да добије статус уметника јер нису толико експонирани није била ни на који начин потпомогнута од стране државе од почетка пандемије”, наводи Илић.

Истиче да су извођачи угрожени сада када нема концерата, и када су клубови затворени.

Додаје да је Координациони одбор репрезентативних удружења затражио помоћ од Министарства културе.

“Координациони одбор је у сталном контакту са Министарством културе и тренутно је у процесу обједињавање списка свих самосталних уметника, не само музичара и извођача, већ и осталих самосталних уметника – балетана, глумаца, сликара”, наводи Илић.

Подсећа да извођачи – интерпретатори имају право на накнаду за емитовање, јавно саопштавање и приватно умножавање њихових интерпретација.

“Сваки емитер или корисник интерпретација је дужан да на име интелектуалне својине коју користи плати одређену суму новца од тог укупног колача. У те емитере и кориснике спадају национални и локални емитери, кафићи, фризерски салони, сви они где може да се чује музика која се користи са постојећих снимака”, објашњава Илић.

Објашњава да износ накнаде варира и да зависи од броја емитованих нумера, величине ансамбла…

https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4188914/koronavirus-srbija.html

Preporučene Vesti