Luka Šulić u Sava centru: Od Vivaldija do Boemske rapsodije

Nakon Ljubljane, Sankt Peterbuga, Moskve, Milana i Zagreba virtuoz na violončelu Luka Šulić nastupio je sinoć u Sava centru.   Srpska publika zaljubila se u ovog majstora na violončelu još dok je bio član proslavljenog dua 2CELLOS, a da je ta zaljubljenost prerasla u pravu pravcatu  ljubav videlo se sinoć kada ga je publika nakon bisa ispratila na nogama i gromoglasnim aplauzom.

Luka Šulić, Foto: Nemanja Đorđević

Nakon nastupa Luka je odvojio vreme za svoje fanove i potpisvanje CD-a, a kako je šaljivo dodao i “potpisivanje svega što treba”. Luka je u Sava centru bio raspoložen ali očigledno i publika koja je posle koncerta izlazila razgaljena kao da se upravo završila neka rok svirka, a ne koncert takozvane “ozbiljne muzike”.

U skladu sa klimatskim promenama Luka je u prvom delu koncerta publiku uz pomoć Vivaldija proveo kroz sva četiri godišnja doba. Fascinatno je sa kojom lakoćom je ovaj vilončelista uspevao da iz svog instrumenta izvuče ton za svaku vrstu emocije – od radosti do tuge.

Ujedno ovo je prvi put u istoriji muzike da je neko  “Četiri godišnja doba” odsvirao na violončelu što je utisnuto i na prvoj ploči Luke Šulića koju je prošle godine izdao Sony Classical.

Vilončelista se  publici obratio nakon prvog dela koncerta i tada je kako rekao “dobio veći aplauz nego kada je svirao Vivaldija”. Drugi deo koncerta Luka je “privatizovao” pa je na scenu izveo svoju sestru violinstkinju, a potom se poverio publici da je oduvek želeo da bude dirigent, i na kraju odsvirao  svoju “najdražu kompoziciju iz najdražeg filma Cinema Paradiso” . Na repertorau sinoć je bilo mesta i za Čardaš ali i sad već kultne kompozicije: Thunderstorm, Smooth Criminal i Bohemian Rhapsody.

Ako je iko imao sumnju da klasična muzika nije razumljiva svakome, nakon sinoćenjeg koncerta, svaka sumnja je nestala.

Izvor: danas.rs

Preporučene Vesti