LJUBITELJI MUZIKE ŠIROM SVETA VERUJU U ZNAČAJ LJUDSKE KREATIVNOSTI U DOBA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

Prvi put u najvećem svetskom istraživanju ovog obima

otkriveni su stavovi prema veštačkoj inteligenciji

~ 79% ispitanika smatra da je ljudska kreativnost važna za stvaranje muzike ~

~76% veruje da AI ne bi trebalo da koristi ili ugrađuje muziku ili vokal umetnika u snimke bez dozvole~

~ 74% se slaže da AI ne treba da se koristi za kloniranje ili imitiranje izvođača bez ovlašćenja ~

Međunarodna diskografska federacija (IFPI), koja predstavlja diskografsku industriju širom sveta, objavila je danas rezultate istraživanja o stavovima ljubitelja muzike prema veštačkoj inteligenciji.

Istraživanje dolazi iz predstojećih rezultata Engaging with Music 2023, IFPI-jevog globalnog izveštaja koji analizira kako se fanovi širom sveta bave i razmišljaju o muzici. Sa odgovorima više od 43.000 ljudi iz 26 zemalja širom sveta, izveštaj predstavlja najveću muzičku studiju te vrste i jedan od najdetaljnijih uvida u ono što ljubitelji muzike misle.

Ove godine, po prvi put, izveštaj uključuje deo posvećen veštačkoj inteligenciji (AI) zahvaljujući ubrzanom razvoju ove tehnologije, koja predstavlja i mogućnosti i izazove za muzičku industriju i fanove. Ono što je jasno jeste da ljubitelji muzike visoko cene autentičnost – skoro osam od 10 fanova (79%) veruje da je ljudska kreativnost važna za stvaranje muzike.

Za fanove koji su svesni generativnih sposobnosti veštačke inteligencije da preuzmu i kopiraju postojeći repertoar umetnika, ovlašćenje za korišćenje muzike bilo kog izvođača smatra se apsolutnom neophodnošću: 76% veruje da AI ne bi trebalo da koristi ili uvozi vokal ili muziku umetnika bez dozvole. Isto tako, 74% se slaže sa izjavom da AI ne treba koristiti za kloniranje ili lažno predstavljanje izvođača bez ovlašćenja. Velika većina fanova takođe poziva na potrebu za transparentnošću, dok se 73% fanova slaže da AI sistem mora da navede svu muziku gde je korišćena.

Frensis Mur, izvršna direktorka IFPI-ja, komentariše: „Dok ljubitelji muzike širom sveta vide mogućnosti i pretnje muzici koju predstavlja veštačka inteligencija, njihova poruka je jasna: autentičnost je važna. Konkretno, fanovi veruju da sistemi veštačke inteligencije treba da koriste muziku samo ako je dozvola zatražena i dobijena unapred, i da moraju biti transparentni u vezi sa materijalom koji se unosi u njihove sisteme. Ovo su pravovremeni podsetnici za zakonodavce dok razmatraju kako da primene standarde za odgovornu i bezbednu veštačku inteligenciju.

Nalazi iz izveštaja Engaging with Music 2023 o veštačkoj inteligenciji uključuju sledeće:

– među ljubiteljima muzike već postoji dobra svest o veštačkoj inteligenciji, a mnogi je koriste i interesuju se za njene mogućnosti.

89% je svesno veštačke inteligencije

– skoro osam od deset ljubitelja muzike (79%) veruje da je ljudska kreativnost i dalje važna za stvaranje muzike.

Za fanove koji su svesni mogućnosti veštačke inteligencije:

– Ovlašćenje za korišćenje muzike smatra se izuzetno važnim:

76% veruje da vokal ili muzika umetnika ne bi trebalo da se koriste ili ubacuju u AI sisteme bez dozvole

74% veruje da AI ne bi trebalo da klonira ili imitira izvođače bez ovlašćenja.

– Velika većina fanova smatra da postoji potreba za transparentnošću, dok:

73% se slaže da je sistem veštačke inteligencije morao da napiše da li je bilo koji snimak korišćen ili umetnut za upotrebu.

– Fanovi takođe prepoznaju potrebu za uspostavljanjem pravila za AI sisteme:

70% veruje da bi trebalo da postoji granica za mogućnosti rada veštačke inteligencije

64% kaže da nacionalne vlade treba da imaju ulogu u postavljanju ograničenja šta AI može, a šta ne može.

Detaljnu infografiku pogledajte na ovom linku.

Preporučene Vesti